Logo Californie-Vakantie.nl

Alcatraz San Francisco: beroemd en berucht

Alcatraz San FranciscoAlcatraz is een rotsachtig eiland dat in de baai van San Francisco ligt, ongeveer 5 km ten oosten van de Golden Gate Bridge. Alcatraz is het Spaanse woord voor pelikaan, wat verwijst naar de vogels die vroeger de rots bewoonden. "The Rock", zoals het eiland ook wel wordt genoemd, heeft in de loop der jaren een aantal functies gehad. Zo heeft het onder andere dienst gedaan als vuurtoren, militair fort, militaire gevangenis en tegenwoordig natuurgebied. Het eiland is echter het meest bekend als de zwaar bewaakte federale gevangenis waar onder andere de Al Capone gevangen heeft gezeten.

Alcatraz bezoeken

Alcatraz Island wordt tegenwoordig beheerd door de National Park Service (NPS), de Amerikaanse beheerorganisatie van natuurparken en monumenten. Om Alcatraz te bezoeken kun je de veerboot van het bedrijf Alcatraz Cruises nemen. De veerboot vertrekt ongeveer elk half uur vanaf 09:00 uur vanaf Pier 33. Een Alcatraz ticket kost om en nabij de $39-$46 per persoon. Er zijn verder geen entreekosten voor het eiland of de gevangenis. Je moet voor je bezoek aan Alcatraz ongeveer 2 tot 3 uur uittrekken. Tip: vergeet niet een jasje of sweater mee, aangezien het best fris kan zijn op de boot en bij de Alcatraz gevangenis.

Alcatraz audiotour

Bij de prijs van je Alcatraz ticket zit een fantastische audiotour inbegrepen. De audiotour, die ook beschikbaar is in het Nederlands, is ingesproken door gevangenen en bewaarders die daadwerkelijk op Alcatraz hebben verbleven. Je hoort dus van beide kanten (gevangenen én bewaarders) over zaken die zich afspeelden op het eiland zoals pogingen tot ontsnapping uit Alcatraz, (voedsel)gevechten en hoe het was om in "eenzame opsluiting" te zitten. Uiteraard leidt de tour langs de hoogtepunten van de Alcatraz gevangenis zoals het cellenblok en de luchtplaats.

Alcatraz gevangenis

Op het eiland vind je verschillende gebouwen die allemaal een rol speelden toen het eiland nog dienst deed als gevangenis. Zo vind je er onder andere een kapel, een watertoren, een postkantoor, de werkplaats van de gevangenen en de personeelsverblijven. De meest interessante gebouwen zijn toch wel het cellengebouw en de luchtplaats. Het cellengebouw bestaat uit 4 blokken met in totaal 336 cellen. Geen van de cellen heeft een buitenmuur of plafond en de fundering bestaat voor een deel nog uit de fundering van het oude fort. De luchtplaats gaf de gevangenen de kans om een wandelingetje te maken. De luchtplaats is te zien geweest in een flink aantal films.