Logo Californie-Vakantie.nl

Reisinformatie Californië

Op deze pagina heb ik informatie verzameld die van pas kan komen tijdens het voorbereiden van je reis naar Californië. Heb je vragen die hier niet worden beantwoord? Neem dan even contact op.

Beste tijd om te gaan

Wanneer is de beste tijd om op vakantie naar Californië te gaan? Dat hangt af van een aantal factoren. Eén daarvan is het klimaat van Californie. Je wilt natuurlijk mooi weer hebben tijdens je rondreis door Californië. Het beste kun je dan gaan aan het begin of eind van de zomer. Probeer als het even kan buiten het hoogseizoen (de maanden juli en augustus) te reizen. Op die manier vermijd je de grote massa's en kun je besparen op vliegtickets, hotels en andere kosten. Hou er rekening mee dat Californië een grote staat is en dat de temperatuursverschillen tussen noord, zuid, kust en binnenland behoorlijk kunnen zijn.

Paspoort en visum

Om te kunnen reizen naar Amerika heb je een paspoort nodig dat in ieder geval geldig is tot na het vertrek uit Amerika. Daarnaast geldt dat kinderen (ook babies) een eigen paspoort nodig hebben.

Een visum voor Amerika is in principe niet nodig, omdat Nederland deel uitmaakt van het visumontheffingsprogramma (Visa Waiver Program of VWP). Met dit programma mag je 90 dagen in Amerika verblijven voor vakantie of zaken, mits je een paspoort bezit wat aan de juiste eisen voldoet. Alle nu geldige Nederlandse paspoorten voldoen aan de eisen gesteld in het visumontheffingsprogramma.

ESTA

Sinds een aantal jaren is het noodzakelijk om voor je vertrekt een afreisauthorisatie aan te vragen via Internet. De Amerikaanse benaming hiervoor is ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Minimaal 72 uur voor je vertrek moet je de aanvraag indienen via de ESTA website. De aanvraag is niet moeilijk; er wordt onder andere gevraagd om wat informatie uit je paspoort. Via dezelfde website krijg je ook weer de goedkeuring. Het aanvragen en goedkeuren van de afreisauthorisatie kost, op het moment van schrijven, $14 die je kan betalen met een creditcard.

Let op: je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige reispapieren. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de laatste info over paspoorten, visa en ESTA.

Geldzaken

In Amerika kent men de Dollar als munteenheid. Op dit moment is de Dollar-Euro koers erg gunstig voor ons, waardoor je vakantie naar Amerika goedkoper uitvalt.

Wat betreft het afrekenen in winkels is het goed om te weten dat alle bedragen exclusief BTW (sales tax) zijn. Als je dus iets ziet in de winkel voor een $1, dan moet je daar nog 7-9 dollarcent bij op tellen. De sales tax in California schommelt namelijk tussen de 7.25% en 8.75% afhankelijk van de plaats waar je bent.

Pinnen gebeurt in Amerika bij ATM's (Automated Teller Machines). In sommige winkels is het ook mogelijk om te pinnen, maar dat is minder gemeengoed dan in Nederland. Hou er rekening mee dat de meeste banken een paar euro rekenen voor het pinnen in het buitenland.

Een andere veel gebruikte mogelijkheid om te betalen in Amerika is met een creditcard. Het grote voordeel van het gebruik van een creditcard is dat je niet met grote bedragen over straat hoeft. Dit is zeker het geval bij het betalen van de borg voor de huurauto of voor een hotelovernachting. In Amerika is het ook niet vreemd om je creditcard te gebruiken voor kleinere bedragen van bijvoorbeeld rond de $10.

Hou er rekening mee dat men in Amerika anders met fooien om gaat dan bij ons. In restaurants is de fooi (ook wel tip of gratuity) meestal niet inbegrepen in tegenstelling tot restaurants bij ons. Als de service goed is (of als verwacht) dan geef je 15-20% fooi. Als de service slecht is dan geef je uiteraard minder. Géén fooi geven doe je slechts als de service uitzonderlijk slecht is. In hotels is het gebruikelijk om de bellboy $1 per koffer fooi te geven. Lees meer over fooien in Amerika.

Vliegen en bagage

In tegenstelling tot andere delen van de wereld, is het niet (meer) mogelijk om je bagage door te laten boeken naar je eindbestemming indien je geen rechtstreekse vlucht hebt. Je moet dus altijd je koffers ophalen in Amerika en ermee door de douane gaan. Uiteraard is dit logistiek gezien op de meeste luchthavens uitstekend geregeld.

Wanneer je naar je Amerika vliegt kan het zijn dat je koffers door medewerkers van TSA (Transportation Security Administration) worden geopend. Indien je koffers op slot zitten, dan kan het zijn dat de TSA het slot niet open krijgt en het slot moet forceren. Om dit te voorkomen kun je het beste je koffer niet op slot doen. Je kan ook een TSA slot kopen voor je tas dat door de TSA geopend kan worden.

Het kan ook gebeuren dat je zo veel hebt geshopped in Californië dat je koffers te zwaar wegen. Je moet dan vaak veel geld betalen voor overgewicht. Om dat te voorkomen kun je beter een kleine bagageweger mee op reis nemen. Die zijn niet duur en je kan eenvoudig het gewicht van je koffer meten voor je naar de luchthaven vertrekt. Op die manier kom je niet op de luchthaven voor vervelende verrassingen te staan.