Californie-Vakantie.nl

Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge is de beroemdste brug van Amerika en misschien wel van de hele wereld. De Golden Gate brug is een hangbrug die boven de Golden Gate hangt. De Golden Gate is de zeestraat die de grote of stille oceaan verbindt met de baai van San Francisco. De brug vormt de verbinding tussen de stad San Francisco aan de zuidkant en Marin County aan de noordkant.

Geschiedenis en achtergrond informatie

De Golden Gate Bridge is ontworpen door Joseph Strauss en werd geopend in 1937 na 4 jaar bouwen. De brug is 2,7 km lang en 227m hoog. Onder de brug is bijna 70m ruimte waardoor grote zeeschepen eronder door kunnen varen. Het gewicht van de weg wordt gedragen door 2 grote kabels van 1m doorsnede. Deze 2 grote kabels bestaan ieder op zich weer uit bijna 28.000 kleinere kabels. Aan de zuidkant van de brug kun je een doorsnede van één van deze 2 grote kabels zien.

De brug voorziet in 6 rijstroken (3 heen en 3 terug) met aan weerszijde een fiets- en voetgangerspad waarop je dagelijks vele fietsers en wandelaars ziet. De kleur van de brug is oranje, hoewel de brug in eerste instantie was geverfd in een rode grondverf. Later heeft men besloten om de brug oranje te verven zodat hij beter opvalt in de mist en beter past in de natuurlijke omgeving. Op de brug wordt slechts in één richting tol geheven (op moment van schrijven $6): alleen van Marin County naar San Francisco toe. Voetgangers en fietsers hoeven geen tol te betalen.

Er is echter ook een macabere kant aan de Golden Gate Bridge: op geen enkele andere plaats ter wereld worden zoveel zelfmoorden gepleegd als hier. Elke 2 weken springt er wel iemand van de brug af. De meesten mensen komen te overlijden als gevolg van de klap op het water en diegenen die dat overleven verdrinken meestal of sterven door onderkoeling. Om het aantal zelfmoordpogingen omlaag te krijgen zijn diverse maatregelen genomen. Zo is het voetgangersgedeelte tegenwoordig 's nachts gesloten, wordt er gepatrouilleerd door brugpersoneel en zijn er op diverse locaties telefoons geplaatst waarbij men direct iemand aan de lijn krijgt die gespecialiseerde hulp kan bieden.

De Golden Gate Bridge bezoeken

Een bezoek aan de Golden Gate Bridge mag zeker niet ontbreken tijdens je verblijf in San Francisco. Je kan het beste gebruik maken van het openbaar vervoer, een "Hop-on Hop-off" bus of een taxi om de Golden Gate brug te bezoeken (met de auto wordt afgeraden in verband met de zeer beperkte parkeerruimte). Dit kan met de Golden Gate Transit of de San Francisco Muni. Meer informatie vind je op goldengatebridge.org.

Eenmaal aangekomen heb je een grote kans om de brug (gedeeltelijk) in de mist te zien hangen. Dit komt doordat in de zomer de warme lucht vanuit het binnenland op stijgt. Daarvoor in de plaats wordt koude lucht vanuit de oceaan aangetrokken en die neemt de mist met zich mee. Daarom is het bij de Golden Gate Bridge ook een stuk koeler dan in San Francisco zelf. Neem dus een trui en een windjack mee als je de brug bezoekt!

Het leukst is het om een wandeling of fietstocht over de brug te maken. Een wandeling neemt ongeveer 45-60 minuten in beslag afhankelijk van hoe snel je loopt. De wandeling is het makkelijkst van de noordkant naar de zuidkant (dus van Marin County naar San Francisco), omdat dit het meest bergafwaarts is en je hebt dan over het algemeen wind mee. Fietstochten kun je boeken bij diverse fietsverhuur bedrijven zoals BayCityBike.com en BlazingSaddles.com. Voetgangers en fietsers delen het pad en het is meestal behoorlijk druk. Kijk dus goed uit dat je geen ongeluk veroorzaakt!