Logo Californie-Vakantie.nl

Golden Gate Bridge - beroemdste brug ter wereld

De Golden Gate Bridge in San Francisco is de beroemdste brug van Amerika en misschien wel van de hele wereld. De Golden Gate Bridge is een hangbrug die boven de Golden Gate hangt. De Golden Gate is de zeestraat die de grote of stille oceaan verbindt met de baai van San Francisco. De brug vormt de verbinding tussen de stad San Francisco aan de zuidkant en Marin County aan de noordkant.

Geschiedenis en achtergrond informatie

De Golden Gate Bridge is ontworpen door Joseph Strauss en werd geopend in 1937 na 4 jaar bouwen. De brug is 2,7 km lang en 227m hoog. Onder de brug is bijna 70m ruimte waardoor grote zeeschepen eronder door kunnen varen. Het gewicht van de weg wordt gedragen door 2 grote kabels van 1m doorsnede. Deze 2 grote kabels bestaan ieder op zich weer uit bijna 28.000 kleinere kabels. Aan de zuidkant van de brug kun je een doorsnede van één van deze 2 grote kabels zien.

De Golden Gate Bridge voorziet in 6 rijstroken (3 heen en 3 terug) met aan weerszijde een fiets- en voetgangerspad waarop je dagelijks vele fietsers en wandelaars ziet. De kleur van de brug is oranje, hoewel de brug in eerste instantie was geverfd in een rode grondverf. Later heeft men besloten om de brug oranje te verven zodat hij beter opvalt in de mist en beter past in de natuurlijke omgeving. Op de brug wordt slechts in één richting tol geheven (op moment van schrijven $8): alleen de stad in en niet de stad uit. Voetgangers en fietsers hoeven geen tol te betalen.

Golden Gate Bridge zelfmoord

Er is echter ook een meer macabere kant aan de Golden Gate Bridge: op geen enkele andere plaats ter wereld worden zoveel zelfmoorden gepleegd als hier. Elke 2 weken springt er wel iemand van de brug af. De meesten mensen komen te overlijden als gevolg van de klap op het water. Diegenen die dat overleven verdrinken meestal of sterven door onderkoeling. Om het aantal zelfmoordpogingen omlaag te krijgen zijn diverse maatregelen genomen. Zo is het voetgangersgedeelte tegenwoordig 's nachts gesloten. Er wordt gepatrouilleerd door brugpersoneel en er zijn telefoons geplaatst waarbij men direct gespecialiseerde hulp kan krijgen.

Uitzicht Golden Gate Bridge

Er zijn diverse plaatsen van waar je prachtig uitzicht op de Golden Gate Bridge hebt. Aan de zuidkant (de San Francisco zijde) ligt Fort Point National Historic Site. Van hier heb je een uniek uitzicht op de brug; de ideale plaats voor een selfie! Bijkomend voordeel: Fort Point ligt vlakbij het Golden Gate Bridge Welcome Center waar je gemakkelijk met de auto of het openbaar vervoer kan komen.

Een ander mooi uitzichtpunt is Crissy Field. Deze plek is favoriet bij zowel de locals als toeristen. Je kan hier heerlijk fietsen of wandelen met prachtige vergezichten op de brug. Crissy Field is ongeveer 20-30 minuten lopen vanaf Fisherman's Wharf. Je kan ook lopen vanaf het Welcome Center. Daar doe je ongeveer 10 minuten over maar je moet wel de trap omhoog nemen.

Misschien wel het mooiste uitzicht op de Golden Gate Bridge heb je vanaf Baker Beach. Vanaf dit strand kun je de brug in zijn geheel aanschouwen. Perfecte plaatjes voor je vakantiealbum! Baker Beach ligt wat verder weg ten zuidwesten van de Golden Gate Bridge.

Golden Gate Bridge tour

Een bezoek aan de Golden Gate Bridge mag zeker niet ontbreken tijdens je reis door California. Een hele leuke manier om de brug te bezoeken is om er een fietstocht over te maken. GetYourGuide biedt een prachtige fietstocht in combinatie met een bezoek aan Alcatraz aan.

Je kan de Golden Gate Bridge ook bekijken vanaf het water. Je vaart dan langs de waterkant van San Francisco, onder de Golden Gate Bridge door en om het gevangeniseiland Alcatraz heen. Deze rondvaart door de Golden Gate Bay duurt ongeveer een uur.

Wil je een spectaculaire tour van de Golden Gate Bridge? Pak dan het watervliegtuig en bekijk de Golden Gate vanuit de lucht! Je vliegt over de Golden Gate heen, door de baai van San Francisco en langs allerlei hoogtepunten van San Franciso. Een once-in-a-lifetime experience!

Tot slot nog een tip: door de mist is het bij de Golden Gate vaak een stuk koeler dan in San Francisco zelf. Neem dus een trui of een windjack mee!